Diabeteksen kuukausitapaamisen Geokätköily

Torstaina 24. huhtikuuta Estery-talolla harrastettiin jotain aivan uutta, kun diabetesyhdistyksen kuukausitapaaminen toteutettiin geokätköilyn merkeissä. Esteryn ryhmätoiminnan assistentti Matleena johdatteli osallistujat aluksi geokätköilyn perusteisiin lyhyen kuvaesityksen avulla. Kun perusidea oli hallussa, käveltiin porukalla etsimään lähiympäristöstä muutama geokätkö. Aurinkoisessa alkuillassa kelpasikin hyvin nautiskella leppoisasta ulkoilusta kartat kourassa ja kokea löytämisen iloa purkkien paljastuessa piiloistaan.

Geokätköily on tosielämän aarteenetsintää, jota harrastaa jo yli kuusi miljoonaa ihmistä kaikkialla maailmassa. Geokätköjäkin löytyy maailman joka kolkasta jo yli kaksi miljoonaa, ja sekä kätköjen että kätköilyn harrastajien lukumäärä kasvaa koko ajan. Lajin perusideana on etsiä toisten kätköilyharrastajien piilottamia geokätköjä niin luonto- kuin kaupunkiympäristöistä ja merkitä löytönsä kätköissä eli ”purkeissa” oleviin vihkoihin nimimerkillään. Kätköjen etsimisessä voi käyttää apuna joko karttoja, GPS:ää tai älypuhelimiin ladattavia sovelluksia, ja suuri kätköilijöiden yhteisö pitää keskinäistä yhteyttään yllä internetissä www.geocaching.com – sivustolla.

Geokätköily on mukavaa ulkoilua, joka sopii kaikenikäisille. Kätköjä voi etsiä joko itsekseen tai porukassa, melkein missä ja milloin vain, ja alkuun pääsee helposti ilman kalliita varusteita. Jos ulos tuntuu tylsältä lähteä muuten vain, antaa kätköjen etsiminen palkitsevan syyn lähteä haukkaamaan happea ja reippailemaan pitemmäksikin aikaa niin halutessaan. Pieni varoituksen sanakin on kuitenkin paikallaan: Kätköily on positiivisella tavalla erittäin koukuttava harrastus.

-Matleena Marttinen-